A törött ablak ideiglenes lefedésének lépései

Szélvédő javítás

A törött, be repedt autóüveg a legtöbb esetben nem veszélyes. Azonban a lehető leghamarabb ki kell cserélni vagy meg kell javítani. A törött üveg eltávolítása után csak vízálló anyaggal érdemes betakarni. Ez ugyan nem védi meg járművet a lopástól, de segíthet megóvni a belső teret a széltől és a rossz időjárástól.

A törött ablak befedéséhez a következő eszközökre van szükségünk:

 • Egy vastag munkakesztyű
 • Egy tekercs ragasztószalag
 • Egy mikroszálas törlőkendő.

Amennyiben nincs semmi amivel betakarnánk, akkor Ideiglenes takarásként egy erős szemeteszsák is használható. Az autó ablakának ideiglenes borítása nem teszi lehetővé, hogy tisztán lásson, amíg azt ki nem cserélik. Egy átlátszó, műanyag zacskó azonban használható, hogy legalább a fényt és a színeket a perifériás látásodban láthasd.

A törött ablak ideiglenes lefedésének lépései:

 • 1. Előkészítés:
  Mielőtt bármilyen törött ablakrészt kezelsz, győződj meg róla, hogy van rajtad egy pár munkakesztyű. Ezt gyakran elfelejtjük és már csak azt vesszük észre, hogy megvágtuk a kezünket.
 • 2. Vedd ki a törött üveget:
  Távolíts el minden nagyobb üvegdarabot. Fogd meg a törött darabokat a kezeddel, és tedd őket egy zacskóba vagy vödörbe, tallicskába igazából mind1. Az autó üvege rögzítve marad, ezért óvatosan törjed. Használj erős porszívót, hogy eltávolíts a még az autóhoz ragadt apró üvegdarabokat. A padlón, az autó belsejében és a váz körül található kisebb darabok esetében a hosszú porszívófelszerelés hasznos lehet.
 • 3. Tartsd tisztán az ablakokat:
  Ezután tisztítsd az ablak körüli felületet a jó tapadás érdekében. Távolíts el minden szennyeződést, port vagy lerakódást, hogy a szalagborítások jól tapadjanak. Tisztítsd meg az egész autó keretét és az ablaktömítést nedves ruhával. Hagyd ezt a területet néhány másodpercig száradni.
 • 4. Helyezzd fel a műanyag borítást:
  Ezután helyezd a műanyagot az ablakkeret tetejére az autó belseje felől. Helyezd a zacskót a keret tetejére. Használj egy kis maszkolószalagot, hogy ideiglenesen rögzítsd a helyén. Csak egyféle szalagot használj, mivel ezek károsíthatják a festéket, és megnehezíthetik a későbbi eltávolítását.
 • 5. Védd a műanyag borítást:
  Készíts 6-10 hosszabb darab maszkolószalag darabot. A műanyagot llaptsd, és az autó váza felé kell húzni. Rögzítsd a műanyagot minden ablakhoz egy-egy darab szalaggal. A műanyagot egyenesen az ablakra kell feszítenie. A felesleges lazaság miatt a műanyag a szélben lengedezni fog, és vezetés közben zajos zavaró tényezővé válik.
 • 6. Zárd le az ablakburkolatot:
  Az ablak körüli tömítés megerősítéséhez rakj még több ragasztószalagot. A második réteg szalaggal a műanyag borítás a helyén maradhat, még akkor is, ha erős nyomás vagy nedvesség éri. Ügyelned kell arra, hogy a műanyag és az ablakkeret között ne legyenek rések, ahonnan a víz és a levegő kiszökhet. A rések növelhetik annak valószínűségét, hogy a műanyag eltörik, mielőtt az ablakot rögzíteni lehetne.
 • 7. Hozzáadhatsz egy második réteget:
  Hozzáadhatsz még egy réteg műanyagot, ha az ideiglenes burkolatra több napig, hétvégén vagy kedvezőtlen időjárási körülmények között lesz szükség. A 4-6. lépést megismételheted egy másik műanyag borítással kívülről.

Biztonsági aggályok:

Az ablak letakarása csökkenti a vezető látási viszonyait. Ne hajts gyorsan, és legyél különösen óvatos, ha az ablakod megsérült. A törött ablakot még ideglenesen sem szabad sötét anyaggal való letakarása, nem szabad a vezető kilátását korlátozni. Ez csak ideiglenes megoldás. A legjobb, ha azonnal kicseréled az ablakot, hogy megvédd autódat és utasait.